Stockholms juristvärld är startpunkten för Henrik Sundells roman Solitär

Stockholms juristvärld är startpunkten för Henrik Sundells roman Solitär. Huvudkaraktären Alexander Tapper arbetar på en välrenommerad advokatbyrå, är singel och har passerat fyrtiostrecket. Han äger båt och en eftertraktad våning i innerstan, men ingenting är ändå riktigt som han önskar.

När Alex familj drabbas av sorg ställs han öga mot öga med sitt förflutna. Frågor väcks som för honom bakåt genom åren, till studietiden i Paris, till ungdomskärleken Fanny som försvann spårlöst – men även till vaga och motsägelsefulla barndomsminnen. Känner han till hela sanningen om sin egen härkomst? Vem är Maria? Och vad är det hans far under alla år gjort sitt bästa för att dölja?

Henrik Sundell är själv jurist i Stockholm och har skrivit Solitär för att få chansen att berätta en historia om en man som har alla de yttre attribut som ofta definierar framgång, men som letar efter något mer än materiell lycka. Att skriva boken upplevde han som roligt, spännande och stundtals aningen läskigt.

”Det roliga var att jag kan miljöerna, språkbruket och de spelregler som gäller för internationell affärsjuridik. Dessutom fick jag ju chansen att skoja lite med en del rätt uppblåsta typer i juristbranschen och Stockholms övre medelklass. Det var spännande att ge sig på att skriva ihop en story om vad bakgrund och härkomst egentligen betyder för vem man är idag. Det som känns lite läskigt är att det finns många branschkollegor där ute som säkert kommer att hitta något fel. Dessutom finns alltid risken att någon känner sig träffad av någon av de rätt skruvade personlighetstyper som jag har hittat på. Jag kan garantera att ingen karaktär i boken helt och hållet bygger på någon person som jag träffat.”

Henrik påbörjade boken redan 2013 i samband med en längre resa. Några år senare fick han tid att färdigställa boken vilket han gjorde snabbt och bestämt.

”Jag ställde mig själv mot väggen och beslutade mig för att köra projektet i mål. Då skrev jag nästan helt fokuserat under ett par månader kombinerat med en hel del research och några resor till miljöer i Sverige och på andra håll som har betydelse i boken men som jag faktiskt inte tidigare besökt.”

Solitär gavs ut den 5 december 2018 på Calidris Förlag. För intervjuförfrågningar, recensionsexemplar och högupplösta pressbilder, kontakta Fridah Jönsson på [email protected] eller 070-682 56 07.