Att mejsla fram en förläggare

Sist skrev vi lite om beröm från författare till redaktör/förläggare här på Calidris. Idag vill jag prata lite om hur viktig relationen mellan förläggare och författare är.

För ett litet tag sedan fick jag nedan mail av vår författare Elisabeth Mannerfeldt, vars roman ”Total och oåterkallelig förlängning av vitala funktioner” jag just avslutat första redigeringsvändan på:

”Hej igen, jag glömde skriva stort TACK till dig för all din feedback på min text. Det känns som att jag verkligen får upp ögonen för vad som inte funkar, vad som måste förstärkas och hur jag kan göra det. Med andra ord, det känns som att mitt manus blir mycket bättre. Jag är otroligt glad över det!

//Elisabeth”

Som redaktör och förläggare är en av de bästa känslorna inom yrket när man ser hur ens tankar och konstruktiva kritik tas emot och användas till att slipa fram en överlägset mer dynamisk och slående text. Kommunikation mellan författare och förläggare är A och O, då vi båda stöttar och underlättar varandras kreativa processer. Elisabeth kände sig tacksam för min feedback och tog åt sig av mina kommentarer. Hon skickade mig tidigare i veckan ett utdrag ur sitt redigerade andra utkast, och skillnaden var enorm. Ofta behöver man inte ändra på något stort för att få texten att lyfta; små förändringar kan påverka textens hela flyt.

Om författaren förstått och tagit till sig sin förläggares feedback tyder det på en relation mellan dem byggd på tillit och god kommunikation. Därför är författare instrumentella i att mejsla fram en bra förläggare, just som förläggaren kan hjälpa författaren att få texten att lyfta.

Så tack själv, Elisabeth, för fin feedback och skicklig omarbetning. Låt oss mejsla fram något stort tillsammans.

Kommentera